Aardbeientaart met witte chocolade

 

Dus mijn vader werd dit weekend alweer 56 jaar en graag verras ik hem met een lekkere zelfgemaakte taart. Normaal duik ik het Internet op en bekijk ik wat andere mensen voor lekkers maken en probeer ik dat huis na te maken. Of ik haal iets uit een receptenboek. In extreme gevallen pak ik gewoon een willekeurige mix uit de supermarkt. Maar ik ben liever wat creatiever, ik hou er van om een bijzondere creatie op tafel te zetten. Dus deze keer besloot ik zelf eens wat in elkaar te zetten. Mijn vader wilde graag een “rode taart” dus mijn gedachten gingen meteen naar aardbeien. Wat past er bij aardbeien? Witte chocola!! En vanaf daar kwam het idee voor de taart die ik deze keer gebakken heb. Natuurlijk is het idee een mix van dingen die ik zelf tegengekomen ben op Internet/in boeken, maar geef nou toe, is er iemand tegenwoordig nog echt origineel? Uiteindelijk zijn toch al onze eigen recepten een mengeling van dingen die we zijn tegengekomen, bewust of onbewust? 

Oké dus het gedachteproces ging verder. Leuk zou zijn voor een rode taart om het cake beslag dan ook rood te kleuren. Red velvet cake ziet er immers altijd zo prachtig uit, maar mijn vader en ik zijn beide niet gek op chocoladetaart/cake, dus dat was geen optie. Dus dan maar proberen gewone mix rood te krijgen (aan de foto is al te zien dat dat niet helemaal lukte, maar ook roze ziet het er prachtig uit). Ik hou er altijd van om lagen te creëren met wat botercrème, maar dan wel met een vleugje van iets anders. Om mooi in het kleuren schema te blijven, witte chocola! Oké dus we hebben nu een rode, oh nee, roze taart met witte lagen en een witte bovenkant. Daar bovenop de aardbeien dan maar? En dan? Ik vind een rand van botercrème niet zo mooi, hoe gaan we dat verhullen? Koekjes? Chocolaatjes? Marsepein? Uiteindelijk heb ik voor Kitkats gekozen, mede doordat we die toevallig laatst weer aten. Wat gesmolten witte chocola er overheen en in mijn hoofd was al een perfecte fancy taart gecreëerd. En persoonlijk vind ik dat het ook in de praktijk heel mooi geworden is.

Uiteindelijk werd de taart dus roze in plaats van rood en oeps, ik had ook te kort Kitkats! Geen man over boord, dan vullen we de rest toch op met kleine blokjes witte chocola? Nu is het een hottub gevuld met aardbeien! Eigenlijk ziet dat er ook heel leuk uit. Mocht je dat nou niet vinden, koop dan wat meer Kitkats en dan heb je maar 100 gram witte chocolade nodig voor de topping.

Ik heb voor mijn taart gebruikt gemaakt van bakmixen van FunCakes, omdat ik persoonlijk vind dat deze lekkerder en luchtiger zijn dan de mixen van bijvoorbeeld Dr. Oetker, maar het is natuurlijk ook mogelijk om deze biscuittaart te maken met een biscuittaart van jouw voorkeur. Voor de kleurstof en de botercrème geldt natuurlijk hetzelfde

Ingrediënten

De biscuitcake:
330 gram FunCakes mix voor biscuit
5 eieren
33 ml water
2 tubes rode kleurstof van Dr. Oetker

De botercrème:
166 gram FunCakes mix voor botercrème
166 ml water
200 gram roomboter
200 gram crispy witte chocolade

De topping:
Ongeveer 500 gram aardbeien
18 mini Kitkats
200 gram witte chocolade

Bereiding

Maak de biscuittaart volgens de aanwijzingen van het pak. Voeg aan het einde twee tubes rode voedingskleurstof toe. Doe dit in een ingevette taartblik van ongeveer 24 cm diameter en bak de taart op 175 graden Celcius voor ongeveer 40 minuten. Laat wat afkoelen en verwijder de rand en laat verder afkoelen.

Maak ondertussen de botercrème, de mix die ik hiervoor gebruik moet minstens 1 uur op een warme plek rijzen, dus hou hier rekening mee! Anders sta je net zoals ik om 12 uur ’s nachts nog steeds in de keuken… Als je de botercrème gemaakt heb, doe je de helft hiervan in een andere schaal. Rasp met een keukenmachine de crispy witte chocolade fijn en meng die met de helft van de botercrème.

Als de taart voldoende is afgekoeld om mee te werken, snijd je eerst de bolle bovenkant eraf, waardoor de bovenkant dus recht is. Dit maakt het een stuk makkelijker om mee te werken (en de bovenkant kan je als voorproefje alvast lekker opeten). Daarna snijd je de taart in drie gelijke plakken (ikzelf doe dit uit de losse pols en het is ook zeker niet perfect, maar er zijn ook speciale hulpmiddelen voor). De bovenste twee plakken leg je ieder op een apart bord en de onderste plak leg je op een schaal waarop je de taart uiteindelijk wilt presenteren (dan hoef je die niet meer te verplaatsen als je straks klaar bent, dat vind ik zelf een stuk prettiger). Bestrijk nu de onderste plak met de helft van de botercrème met crispy witte chocolade, leg de tweede plak erop en bestrijk deze met de andere helft van de botercrème met crispy witte chocolade. Leg vervolgens de derde en laatste plak cake erop en bestrijk nu de bovenkant en rand van de taart met de overgebleven botercrème. De laag bovenop mag lekker dik, dat ziet er uiteindelijk mooi uit.

Haal de mini Kitkats uit de verpakking en begin een rand te bouwen. Zoals gezegd had ik er te weinig gehaald en heb ik de rand mooi afgemaakt door witte chocolade in blokjes te breken en zo de rand opgevuld. Ik noem dit nu de instapplaats van de hottub voor de aardbeien (beetje fantasie gebruiken!).

Maak de aardbeien schoon en snij ze doormidden en bedek de taart er helemaal mee. Dit mag mooi door elkaar liggen. Als de taart helemaal bedekt is met aardbeien, is het tijd voor de laatste stap! Smelt de overgebleven witte chocolade au bain-marie en druip dit met behulp van een lepel in een willekeurig streeppatroon over de aardbeien.

En klaar is je aardbeientaart met witte chocolade!

*foto’s volgen*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s